Kiełki lucerny są smaczne i pożywne, ale wiele osób zrezygnowało z nich ze względu na ryzyko zakażenia salmonellą. Jeśli obawiasz się, że w ciągu ostatnich kilku lat lucerna została zapomniana, spróbuj wyhodować swoje własne kiełki lucerny. Hodując w domu kiełki lucerny można znacznie zmniejszyć ryzyko chorób przenoszonych przez żywność, związanych z kiełkami uprawianymi komercyjnie. Kontynuuj czytanie, aby dowiedzieć się więcej o domowych kiełkach.
Jak wyhodować kiełki lucerny?
Nauka uprawy kiełków lucerny nie jest zbyt trudna. Najprostszym sprzętem do rozsiewania nasion jest słoik na puszki wyposażony w pokrywę do rozsiewania. Pokrywy do kiełkowania są dostępne tam, gdzie kupujesz swoje nasiona lub w sekcji puszek w sklepie spożywczym. Swoje własne można wykonać przykrywając słoik podwójną warstwą płótna serowego i zabezpieczając go w miejscu dużą gumką. Sprzęt należy czyścić roztworem 3 łyżek bezzapachowego wybielacza na kwartę wody i dokładnie płukać.
Kupuj certyfikowane nasiona wolne od patogenów, które są pakowane i oznakowane do kiełkowania. Nasiona przygotowane do sadzenia mogą być zabezpieczone środkami owadobójczymi, grzybobójczymi i innymi chemikaliami, a ich spożycie nie jest bezpieczne. Jeśli chcesz zachować dodatkową ostrożność, możesz oczyścić nasiona na patelni z nadtlenku wodoru podgrzanej do 60 C. Zanurz nasiona w pojemniku z wodą i usuń z niego zanieczyszczenia, które unoszą się na powierzchni. Większość zanieczyszczeń jest związana z tymi osadami.
Kiedy już zdobędziesz swój sprzęt i będziesz gotowy do uprawy kiełków lucerny, wykonaj te proste kroki:
- umieść w słoiku łyżkę stołową z nasionami i odpowiednią ilość wody. Ustaw słoik w ciepłym, ciemnym miejscu
- wypłucz nasiona następnego dnia rano. Odsącz wodę ze słoika przez pokrywę lub płótno serowe. Delikatnie wstrząśnij, aby pozbyć się jak największej ilości wody, następnie dodaj letniej wody i wymieszaj w niej nasiona, aby je wypłukać. Dodaj nieco więcej wody, aby przykryć nasiona i umieścić słoik w ciepłym, ciemnym miejscu
- powtarzaj procedurę odsączania i płukania dwa razy dziennie przez cztery dni. Czwartego dnia należy umieścić słoik w jasnym miejscu z dala od bezpośredniego światła słonecznego, aby domowe kiełki mogły nabrać zielonego koloru
- rosnące pędy lucerny należy przepłukać i umieścić je w misce z wodą pod koniec czwartego dnia. Następnie pozbądź się powłok nasiennych, które unoszą się na powierzchni, a następnie przecedź je przez durszlak. Usuń jak najwięcej wody
- kiełki należy przechowywać w plastikowej torbie w lodówce. Można je przechowywać do tygodnia.
Teraz, gdy już wiesz jak wyhodować własne kiełki lucerny, możesz bez obaw cieszyć się tym pożywnym smakołykiem.
Odzyskiwanie danych jest szczególnie potrzebne w sytuacji, gdy dojdzie do awarii komputera.
Jaki wybrać kamień na taras? Tego dowiesz się na stronie kemizo.pl