Problemy z różą kalafiora – przyczyny powstawania luźnych główek w kalafiorze


Kalafior, należący do rodziny kapustnych, jest warzywem uprawianym w chłodnych porach roku, lecz jest trudniejszy do hodowli niż inne. Jako taki jest podatny na szereg problemów, z których jeden to luźne główki kalafiora.

Dlaczego róża kalafiora jest luźna?

Kalafior jest nieco wybredny jeśli chodzi o jego warunki środowiskowe. W celu uzyskania optymalnych rezultatów przy uprawie tego warzywa najlepiej jest zacząć od przesadzania zarówno roślin jarych jak i jesiennych. Kalafior jest o wiele bardziej wrażliwy na niskie temperatury niż jego odpowiedniki z rodziny kapustowatych, dlatego też konieczne jest przeszczepianie go tylko dwa do trzech tygodni po ostatniej dacie mrozu dla danej okolicy. Kalafiora należy sadzić na tyle wcześnie, aby dojrzewał on przed upałem lata, ale nie tak wcześnie, aby zimno mogło go uszkodzić.

Wszelkie niespójności w środowisku, takie jak ekstremalne zimno, upał lub susza, mogą prowadzić do deformacji głowy warzywa.

Aby odpowiedzieć konkretnie na pytanie, dlaczego masz luźne głowy na kalafiorach, najprawdopodobniej winna jest gorąca pogoda. Kalafior nie przepada za dużym natężeniem słonecznym; preferuje chłodniejsze temperatury. Pamiętaj, aby sadzić kalafiora odpowiednio wcześnie, aby uniknąć tego problemu z róża.

Ponadto, należy zapewnić roślinom kalafiora wystarczającą ilość wody i miejsce pomiędzy roślinami, aby mogły one energicznie rosnąć. Konsekwentne i obfite nawadnianie jest niezbędne, aby zapobiec powstawaniu luźnych główek.

Nadmiar azotu może również powodować luźne głowy nie tylko w kalafiorach, ale również brokułach. Róża jest nadal jadalna, ale już nie aż tak atrakcyjna.

Właściwa pielęgnacja w celu zapobiegania problemom z różą kalafiora

Jak już wspomniano, kalafior należy sadzić przy chłodnej pogodzie, ale po ewentualnych mrozach. Nasiona powinny być kiełkowane w temperaturze od 7-29 stopni Celsjusza i kiełkować w ciągu pięciu do dziesięciu dni. Należy rozpocząć przesadzanie w pomieszczeniach zamkniętych i rozpocząć to wczesną wiosną.

Dobrym pomysłem jest zaopatrzenie kalafiora w nawóz bogaty w azot.

Niektóre odmiany kalafiora wymagają blanszowania; blanszowanie polega na wiązaniu liści zewnętrznych wokół głowy w celu ochrony przed oparzeniami słonecznymi. Proces ten powstrzymuje światło słoneczne od stymulowania produkcji zielonego chlorofilu w główce. Niektóre odmiany mają naturalną tendencję do zwijania się liści wokół główki i dlatego nie muszą być blanszowane. Po zblanszowaniu dojrzała główka powinna być gotowa do zbioru siedem do 12 dni.