Problemy z uprawą kalafiora – dowiedz się więcej o chorobach kalafiora


Kalafior jest członkiem rodziny kapustnych, uprawia się go dla jego jadalnej głowy, która jest właściwie zgrupowaniem poronnych kwiatów. Kalafior może być trochę kłopotliwy w uprawie. Problemy z uprawą kalafiora mogą wynikać z warunków pogodowych, niedoborów składników odżywczych i chorób. Wiedza o tym, jakie choroby mogą dotknąć kalafiora i rozwiązywanie tych problemów pomoże w zdrowej produkcji i wzroście plonów.

Choroby kalafiora

Znajomość chorób kalafiora może również pomóc w przypadku innych upraw krzyżowych, takich jak kapusta i brukiew. Choroby mogą być powodowane przez wirusy, bakterie i grzyby.

Plamka liściowa Alternaria, czyli czarna plamka, jest spowodowana przez grzyb Alternaria. Grzyb ten występuje na dolnych liściach kalafiora w postaci brązowych lub czarnych obrączkowych plamek. W zaawansowanym stadium choroby grzyby te żółkną i opadają wraz z liśćmi. Podczas gdy plamy Alternaria występują głównie na liściach, zakażony może być również twaróg. Choroba rozprzestrzenia się poprzez zarodniki, które są rozprzestrzeniane przez wiatr, rozpryskującą się wodę, ludzi i sprzęt.

Mączniak rzekomy jest również spowodowany przez grzyb, Peronospora parasitica, który atakuje zarówno sadzonki jak i dojrzałe rośliny. Widoczny jest on na górnej powierzchni liścia jako małe żółte plamki, które z czasem zmieniają kolor na brązowy. Na spodniej stronie liścia pojawia się biała pleśń puchlinowa. Mogą pojawić się również przebarwienia naczyniowe. Puszysta pleśń działa również jako nosiciel miękkiej zgnilizny bakteryjnej.

Bakteryjna miękka zgnilizna jest stanem chorobowym, który objawia się w postaci małych, nasączonych wodą obszarów, które rozszerzają się i powodują, że tkanka rośliny staje się miękka. Wchodzi ona przez rany spowodowane przez owady lub uszkodzenia spowodowane przez maszyny. Wilgotne i mokre warunki sprzyjają rozwojowi choroby. Rośliny potrzebują przestrzeni, aby umożliwić swobodną cyrkulację powietrza. Należy zachować ostrożność podczas pracy wokół roślin z narzędziami lub maszynami. Nasiona mogą być również poddawane działaniu gorącej wody w celu zabicia czarnej zgnilizny i innych infekcji bakteryjnych. W miarę możliwości należy również stosować nasiona odporne na choroby.

Choroba Blackleg jest spowodowana przez Phoma lingam (Leptosphaeria macutans) i jest główną chorobą warzyw krzyżowych. Grzyb pozostaje w detrytusie warzyw krzyżowych, chwastach i nasionach. Mokra pogoda jest głównym czynnikiem w rozprzestrzenianiu się zarodników Blackleg. Dotknięte sadzonki są zabijane przez tę chorobę, która występuje w postaci żółtych do brązowych plam z szarymi środkami na liściach rośliny. Gorąca woda lub środek grzybobójczy może zwalczać chorobę, podobnie jak ograniczanie pracy w ogrodzie w okresach wilgotnych. Jeśli infekcja jest poważna, nie należy sadzić żadnych roślin krzyżowych w okolicy przez co najmniej 4 lata.

Kolejną chorobą kalafiora jest kiła kapusty, która jest spowodowana przez Plasmodiophora brassicae. Ta niszcząca choroba glebowa dotyka wielu dzikich członków rodziny kapustowatych. Wnikanie grzyba przez cebulki i uszkodzenia korzeni gwałtownie przyspiesza jego rozwój. Powoduje on nienormalnie duże korzenie, które następnie rozkładają się i uwalniają zarodniki, które mogą żyć w glebie przez dekadę.

Rozwiązywanie problemów dotyczących kalafiora

  • Jeśli to możliwe, należy sadzić nasiona odporne na choroby roślin. Jeśli nie jest to możliwe, należy wstępnie przygotować nasiona przy użyciu gorącej wody, aby zabić infekcje bakteryjne.
  • Nie należy używać starych nasion lub niewłaściwie przechowywanych nasion, które będą produkować słabe rośliny podatne na choroby.
  • Należy unikać uszkadzania roślin kalafiora.
  • Należy stosować płodozmian w celu zapobiegania powszechnym chorobom kalafiora. Obejmuje to unikanie sadzenia jakichkolwiek krewnych kalafiora (takich jak brokuły, kapusta, brukselki czy jarmużu) przez co najmniej trzy lata.
  • W celu zapobiegania infekcjom grzybiczym należy wapnować glebę.
  • Należy używać tylko nowych lub sterylnych mieszkań i narzędzi.
  • Należy pozostawić dużo miejsca pomiędzy sadzonkami, aby zapewnić dobrą cyrkulację powietrza.
  • Unikaj podlewania z góry, co ułatwia rozprzestrzenianie się potencjalnych zarodników.
  • Należy usunąć i zniszczyć sadzonki, które wykazują oznaki infekcji.