Zbiór roślin Tapioki – jak zbierać rośliny Tapioki?


Lubisz pudding z tapioki? Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, skąd pochodzi tapioka? Osobiście wcale nie jestem fanem tapioki, ale mogę Ci powiedzieć, że tapioca to skrobia uzyskana z korzenia rośliny znanej jako maniok jadalny. W rzeczywistości tapioka jest tylko jednym z wielu różnych przysmaków, które można stworzyć z korzeni rośliny maniokowej. Maniok jadalny wymaga co najmniej 8 miesięcy bezmroźnej pogody do wytworzenia korzeni, więc jest to uprawa bardziej odpowiednia dla osób mieszkających w strefach 8-11. Uprawa jest łatwa, a zbieranie korzeni tapioki również całkiem proste. W związku z tym nasuwają się następujące pytania: jak zebrać roślinę tapioka i kiedy zebrać korzeń tapioka? Przekonajmy się, dobrze?

Kiedy zbierać korzenie Tapioki?

Korzenie można zebrać, ugotować i zjeść, gdy tylko się uformują, ale jeśli szukasz nieco większych zbiorów, możesz poczekać chwilę. Niektóre wczesne odmiany manioku mogą być zbierane już 6-7 miesięcy po posadzeniu. Jednak większość odmian ma zazwyczaj duże rozmiary, które można zebrać w ciągu 8-9 miesięcy.

Maniok można pozostawić w ziemi nawet na dwa lata, ale należy mieć świadomość, że pod koniec tego okresu korzenie staną się twarde, zdrewniałe i włókniste. Najlepiej jest zebrać rośliny tapioki w ciągu pierwszego roku.

Przed zebraniem całej rośliny manioka zaleca się sprawdzenie jednego z jej głęboko brązowych płatków, aby sprawdzić, czy jest on odpowiedni dla Ciebie, nie tylko pod względem wielkości, ale także z kulinarnego punktu widzenia. Używając packi, wykonaj delikatnie kopanie odkrywcze obok rośliny. Poszukiwanie będzie ułatwione, mając świadomość, że korzenie manioka mogą być zazwyczaj odsłonięte w pierwszych kilku centymetrach gleby i mają tendencję do wzrostu w dół i z dala od głównej łodygi.

Kiedy już odkryjesz korzeń, spróbuj rozłożyć go rękoma, aby go odsłonić. Odetnij korzeń w miejscu, gdzie szyjka zwęża się przy łodydze rośliny. Ugotuj korzeń manioka i przeprowadź test smakowy. Jeśli smak i konsystencja jest dla Ciebie odpowiednia, jesteś gotowy do zbioru rośliny tapioki! Pamiętaj o gotowaniu, ponieważ proces gotowania usuwa toksyny, które są obecne w postaci surowej.

Jak zebrać roślinę z Tapioki?

Typowa roślina manioka może dać od 4 do 8 pojedynczych korzeni lub bulw, przy czym każda bulwa może osiągnąć 20-38 cm. długości i 2,5-10 cm. szerokości. Przy zbieraniu tapioki należy starać się nie uszkadzać korzeni. Uszkodzone bulwy wytwarzają środek leczniczy, kwas kumarynowy, który w ciągu kilku dni od zbioru utleni i oczarni bulwy.

Przed zebraniem korzeni tapioki należy uciąć łodygę manioku na wysokości 0,30 metra nad ziemią. Pozostała część łodygi wystająca z ziemi będzie pomocna przy pozyskiwaniu rośliny. Rozluźnij ziemię wokół i pod rośliną za pomocą długo trzymanego widelca do łopatek – upewnij się tylko, że punkty wsunięcia widelca nie naruszają przestrzeni bulw, ponieważ nie musisz uszkadzać bulw.

Możesz dalej pracować z rośliną luźno osadzoną w ziemi, delikatnie kołysząc główną łodygą do i z powrotem, w górę i w dół, aż poczujesz, że roślina zaczyna się uwalniać od ziemi. Za pomocą widelca ogrodowego chwyć główną łodygę i pociągnij w górę, miejmy nadzieję na usunięcie całej rośliny wraz z jej systemem korzeniowym w nienaruszonym stanie.

W tym momencie bulwy mogą być ręcznie usuwane z podstawy rośliny. Świeżo zebrane korzenie manioka muszą zostać zjedzone lub przetworzone w ciągu czterech dni od zbioru, zanim zaczną się psuć.