Zbiórka kalafiora – w jaki sposób zbierać kalafior?


Kalafior jest popularną rośliną ogrodową. Do najczęściej zadawanych pytań, które słyszymy, należy: kiedy wycinać kalafior lub jak zbierać kalafior?

Kiedy kalafior jest gotowy do zbioru?

W miarę jak głowa (twaróg) zaczyna rosnąć, w końcu staje się odbarwiony i gorzki w smaku od światła słonecznego. Aby tego uniknąć, kalafior należy często blanszować, aby utrzymać słońce z dala od głowizny. Generalnie robi się to, gdy głowa osiągnie wielkość zbliżoną do piłki tenisowej. Wystarczy podciągnąć około trzech lub czterech dużych liści i związać lub przymocować je luźno wokół głowy kalafiora.

Ponieważ główka kalafiora rozwija się dość szybko w idealnych warunkach uprawy, zwykle jest gotowa do zbioru w ciągu tygodnia lub dwóch po procesie blanszowania. Dobrze jest mieć ją na oku, aby określić, kiedy należy zebrać kalafior i uniknąć zbyt dużego stopnia dojrzałości. Kalafior należy zbierać po tym jak główka jest pełna, ale zanim zacznie się rozdzielać.

Jak zbierać kalafior?

Dojrzała głowa powinna być twarda, zwarta i biała. Gdy główka kalafiora będzie gotowa do zbioru, należy odciąć ją od głównej łodygi, ale pozostawić kilka zewnętrznych liści przymocowanych do niej, aby chronić główkę i przedłużyć jej ogólną jakość, aż będzie gotowa do spożycia. Upewnij się, że ostrożnie obchodzisz się z główką, ponieważ może ona dość łatwo ulec obiciu.

Po zakończeniu zbiorów kalafiora

Po zbiorze zazwyczaj zaleca się namoczyć głowę w słonej wodzie przez około 20-30 minut. Pomoże to w wypędzeniu ewentualnych robaków z kapusty, które mogą ukrywać się wewnątrz głowy. Te szkodniki szybko wyjdą i umrą, więc głowa nie tylko będzie bezpieczna do zjedzenia, ale może być przechowywana bez martwienia się o nią. Kalafior trzyma się najlepiej gdy mrożony lub puszkowany.